Programma Portugal Wijnreis

(er kunnen nog enkele kleine wijzigingen in het programma komen)

Dag 1 Zaterdag 22 september
13.40 uur vertrek Schiphol met TAP; 15.40 uur aankomst in Lissabon. NB vlucht is al 2x uitgelopen.
Transfer (ruim 1 uur) naar Arraiolos, hotel Casa do Plátano
18.30 Kennismaking, met elkaar en de eerste Portugese wijn.
Diner bij authentiek Portugees restaurant A Moagem, bij de oude veevoerfabriek.
Overnachting in Casa do Plátano, Arraiolos

Dag 2 Zondag 23 september
8.30 ontbijt. Na dit super goede home made ontbijt vertrekken we naar Quinta do Poço Calvo, een kwartier lopen. Ontvangst door wijnboer Bart de Vetten. Rondleiding door de wijngaard, koffie met Portugees lekkers.
Wandeling van ca 2.30 uur samen met Bart rond Arraiolos. Rond lunchtijd zijn we weer terug op de quinta, waar Els voor de geïnteresseerden een inleiding geeft in de wijnen van deze streek. Dit onder het genot van een aperitiefwijn + petiscos. In de tussentijd heeft Bart de lunch voorbereid en gaan we aan tafel. Daar proeven we Bart’s drie rode wijnen, waaronder de voortreffelijke Empenho.
Aan het einde van de middag lopen we weer terug naar Casa do Plátano.
20.00 Diner bij wederom een echt Portugees restaurant: o Alpendre.
Overnachting in Casa do Plátano, Arraiolos


DSC09139 kopie          DSC09143 kopie

Wijngoed Quinta do Poço Calvo met eigenaar Bart


Dag 3 Maandag 24 september Verhuisdag, bagage wordt vervoerd (9.00 in bus zetten a.u.b.).
Vanaf 8.30 ontbijt. Om 10.00 worden de fietsen gebracht.
Per fiets naar Evora over de ‘ecopista’, een voormalige spoorlijn. Via het witte dorpje Nossa Senhora da Graça do Divor (koffie bij het Casa do Povo) naar Louredo, waar we lunchen bij Pôla, een soort wegrestaurant waar de plaatselijke arbeiders (goed) eten. 

De tocht begint met een lange afdaling tot het oude stationnetje van Arraiolos, van waaraf we de spoorlijn volgen. Dit deel is bijna vlak en heel gemakkelijk. Rond een uur of 15.00 komen we aan bij het paradijselijk gelegen, biodynamische Quinta Dona Dorinda, waar we een rondleiding over het terrein krijgen van de gepassioneerde beheerder Victor Conceicão.
Hier laten we de fietsen achter; de bus staat klaar voor transfer naar adres 2.

Aankomst bij agriturismo Monte da Serralheira, ontvangst door Lucia.
19.45 Transfer naar Evora, diner bij Restaurante Momentos (“Life is too short to eat chips every day”).
Overnachting in Monte da Serralheira

Dag 4 Dinsdag 25 september
Vanaf 8.15 ontbijt.
Om 9.15 transfer van 20 min. voor een wandeling van ca 3 uur vanuit het dorpje Valverde. Start bij barretje: lekkere koffie. De wandeling volgt een beek en rondt een klein stuwmeer met veel vogels. We nemen een kijkje bij de restanten van een Romeins badhuis. Aan het eind van de wandeling wacht ons een lekkere picknick verzorgd door Bart, uiteraard met zijn wijn.
In de namiddag is er tijd om Evora bekijken, een prachtige en gezellige stad, die op de Unesco werelderfgoedlijst staat en tevens het middelpunt is van de wijnregio. Ga vooral naar het uitzichtpunt waar de kathedraal, de Romeinse tempel en de pousada staan.
’s Avonds gaan we weer naar Evora voor een fantastisch wijn - tapasdiner in vele gangen bij trendy wijnrestaurant Piparoza.
Overnachting in Monte da Serralheira


Dag 5 Woensdag 26 september
Vanaf 8.30 ontbijt. 9.30 per auto naar Arte da Cortiça in Azaruja, een kurkfabriekje. Rondleiding door David, de even verlegen als deskundig, zoon van de eigenaar. Zijn overgrootvader is begonnen met een kleine werkplaats waar hij van kurk producten maakte voor dagelijks gebruik, zoals koelers voor landarbeiders om eten en drinken mee te nemen op het land. Het proces van winnen, snijden en bewerken van kurk is enorm interessant. Hierna kijk je nooit meer hetzelfde naar kurk! In de winkel staan prachtige kurken producten: tassen, rugzakjes, etuis, schorten, sandalen en slippers, riemen en nog veel meer, allemaal mooi (en goedkoper dan in de winkels).

We rijden verder naar het kleine Estremoz, een prachtige historische stad beheerst door het kasteel van koningin Isabel, die later heilig is verklaard, en D. Dinis. De imposante hoge kasteeltoren moet je zeker beklimmen voor het weidse panorama. In het kasteel is nu een pousada.
Vlakbij Estremoz ligt het gerenommeerde wijngoed Portugal Ramos, waar we een professionele rondleiding krijgen en een heerlijke tapas lunch met 3 wijnen in hun tuin, met uitzicht over de wijngaarden. Verdere dag vrij.
’s Avonds eten we een eenvoudig Portugees maal op de agriturismo.
Overnachting in Monte da Serralheira


Dag 6 Donderdag 27 september
9.30 Transfer naar Bucelas, 1,30 uur rijden, om Quinta da Romeira te bezoeken. Rondleiding door de wijnmakers. De oudere, ervaren Manuel en de jonge, veelbelovende Maria; wijnproeverij van hun voortreffelijke witte arintowijnen.
Lunch bij de voormalige slager en worstmakerij in een mooi, traditioneel Portugees restaurant genaamd Barete Saloio, met oma achter de pannen..
We rijden verder naar Azenhas do Mar.
Inchecken in Villa Santa Virginia aan de kust, vrije tijd. 
Ons avondeten is een eenvoudige “picknick” van kazen, worsten en salades in Villa Santa Virginia.
Overnachting in Villa Santa Virginia 


Dag 7 Vrijdag 28 september
8.30 ontbijt.
9.30 Prachtige wandeling via het Percurso das Vinhas de Colares, ca 2.30 uur. We zien de bizarre, schilderachtige wijngaardjes in het zand, omheind met bamboe schuttingen en bereiken via een schitterend pad hoog boven zee Azenhas do Mar. Hier gaan we cataplana de mariscos of vis eten bij het spectaculair gelegen, uitstekende restaurante Piscinas, aan zee, onderaan de rots waarop Azenhas gebouwd is. Na de lunch lopen we in 20 minuten langs de kust verder, naar Santa Virginia.
16.45: Transfer naar een coöperatie net zo bijzonder als zijn wijngaarden: de Adega Velha de Colares. Rondleiding en uitleg over de uniciteit van de wijnen van Colares door wijnmaker Francisco Figueireido; proeverij tussen de imposante vaten in de immense kelder.

20.00 Lopend (10 m.) naar Praia das Maçãs, diner bij weer een top-visrestaurant: Buzio. Met verrassing.
Overnachting in Villa Santa Virginia

Dag 8 Zaterdag 29 september
Vanaf 8.30 ontbijt.
10.30 uur Transfer naar vliegveld, 1 uur rijden (maar kans op files).
14.05 uur Vertrek Lissabon
18.00 uur Aankomst Schiphol

            
De prijs is € 1395 wanneer je een kamer deelt. Opslag single room € 215

INCLUSIEF

  • 7 overnachtingen op bijzondere plekken
  • 10 (!) lunches / diners
  • 5 x wijnproeverij bij wijnbedrijf; 1 x wijnproeverij bij Rota dos Vinhos; 9 x wijnproeven aan tafel
  • 4 x wandeling; 1 of 2 x fietstocht
  • Begeleiding door vinoloog Els en deels tevens begeleiding door wijnboer Bart
  • Alle transfers ter plekke
  • Fietshuur

EXCLUSIEF
  • heen- en terugreis
  • verzekeringen, persoonlijke uitgaven