20161210 191458   20161210 194405   20161216 074546

Programma Zuid-Afrika 2018

Tijdens deze 8-daagse wijnreis verblijven we achtereenvolgens in Stellenbosch, Wellington en Kaapstad, op minder dan een uur rijden van elkaar gelegen. 


Dag 1 zo 25 02
Vlucht Amsterdam – Kaapstad. Aankomsttijd 22.30 uur.
De nacht brengen we vanwege de late aankomsttijd door in Hotel Verde op vliegveld Cape Town, het meest duurzame hotel van Zuid-Afrika.

Dag 2 ma 26 02
Tijdens het ontbijt neem ik het programma met jullie door. Daarna vertrekken we per minibus richting Stellenbosch en brengen een bezoek aan het wijnbedrijf van surfing winemaker Johan Reyneke. Johan is een bevlogen man met een prachtige filosofie (hij heeft dan ook filosofie gestudeerd) en een geweldig verteller. Zijn visie en zorg gaan vele malen verder dan biologisch-dynamisch druiven telen en wijn maken alleen. Zo spelen de dieren een rol: koeien zorgen voor de mest voor de wijngaard, ganzen en eenden eten de schadelijke slakken. Maar zijn mensen zijn voor hem het allerbelangrijkste. Het resultaat: een serie uitstekende wijnen.
We rijden naar Stellenbosch en checken in bij Villa Grande.
De lunch gebruiken we in de Botanische Tuin onder de honderdjarige bomen.
Vrije tijd om Stellenbosch te bezoeken.
Het diner is vanavond bij een heerlijk restaurant aan de Dorpsstraat, 5 minuten lopen: "We aim to provide our guests with a fun, relaxed, tasty & easy going experience". Hier kun je krokodil eten.
Nacht bij Villa Grande in Stellenbosch

Dag 3 di 27 02  Bikes ’n Wines dag: fietstocht door de wijngaarden
Na een uitstekend verzorgd ontbijt bij Villa Grande vertrekken we naar Asara Estate. Met een deskundige gids van Bikes & Wines toeren we heerlijk per mountainbike door de wijngaarden, met prachtige uitzichten! We doen 3 wineries aan. De tour is maximaal 21 km en er wordt rekening gehouden met individuele verschillen Het is echt een belevenis! Onderweg eten we een hapje op een van de wijnbedrijven.
De avond is vrij. Idee (buiten het arrangement): diner bij toprestaurant Terroir, van wijngoed Kleine Zalze, prachtig gelegen in het groen en naast de eigen golfbaan. Een van de allerbeste restaurants van Zuid-Afrika. Lang tevoren door Els laten reserveren!
Nacht bij Villa Grande in Stellenbosch

Dag 4 woe 28 02   
Na het ontbijt rijden we richting Klein Drakenstein Mountains. Aan de voet hiervan ligt, op een onwaarschijnlijk mooie plek, het prestigieuze, biologisch-dynamische wijngoed van Johnathan Grieve, Avondale Wine Estate. Ontvangst door Caelli, een jonge medewerkster die enorm veel kennis heeft. Zij neemt ons mee voor een “Bakkietour” door de wijngaarden. Daarna lunchen we op het bloemrijke terras van hun eveneens biodynamische restaurant Faber: werkelijk uit de kunst! 
Na de lunch rijden we de bergen van Paarl in voor een wandeling.
Daarna rijden we naar ons volgende overnachtingadres, Oude Wellington in Wellington. Het is een romantisch terrein met oude bomen, een klein zwembadje, een oude wijnmakerij en een brandystokerij. De gebouwen zijn opgetrokken in Cape Dutch style, met rieten daken. Ontvangst door eigenaar Rolf in de antieke keuken. 
Voor de liefhebbers geeft Rolf een kleine brandyproeverij met uitleg over het distilleerproces.
Diner op het terras van Bar Bar Black Sheep, het sympathieke en goede restaurant van Oude Wellinton. 
Nacht in Wellington

Dag 5 do 01 03
Kort ritje naar Upland Winery, een kleine organic farm voor wijn, brandy en grappa.
Hier maken we een wandeling van 1.30 uur over Fisantekuil, het domein van Edmund en Elsie Oetllé. Er loopt een mooi, schaduwrijk pad langs de kronkelende Spruitrivier.
In het schuurtje dat dienst doet als ontvangstruimte proeven wij een wijn, een port en een brandy. Edmund leidt ons rond door zijn kleine vatenruimte. Alles wat hij maakt, smaakt uitstekend, hij staat bekend als een van de beste brandymakers van Zuid-Afrika.
Bij The Perfect Place in Wellinton genieten we van een lekkere lunch in de informele tuin.
Terug naar Oude Wellington, vrije tijd. We rijden je graag naar het natuurpark in de woeste Bainskloof om te zwemmen in kristalheldere poelen tussen de rotsblokken.
’s Avonds gaan we naar Lazanou Wine Estate, een paradijsje en een oase van rust. De ontvangst door Joseph Lazarus zal allerhartelijkst zijn. Hij laat ons zijn wijngaarden zien, rond het meertje, terwijl de zon langzaam zakt en de hemel oranje kleurt. Bij elk perceel proeven we een bijbehorend glas wijn: chenin blanc uit de oude chenin wijngaard enz.. In de wei ontmoeten we koe Lazamoo, varken Crackling en de eenden. Bij het houten bruggetje wonen drie otters en in de bomen zitten gele wevervogels.
Idyllisch diner en wijnproeverij bij kaarslicht, aan het water, samen met Joseph. Zijn vrouw Candice is de kok, een heel goede!
Nacht in Wellington

Dag 6 vrij 02 03 Prachtige tocht langs de kust
8.00 Ontbijt.
Om 9.00 vertrekken we voor een panoramische tocht richting Kaapstad, via de kustroute. In Muizenberg, een surfers paradijs met een uitgestrekt wit zandstrand, kunnen we koffie drinken en kiezen uit een aantal mogelijkheden: een strandwandeling; ‘the Historic Mile’; of een wandeling naar Kalk Bay bovenlangs door de heuvels.
Het busje rijdt langs de blauwe zee naar Kalk Bay, een gezellig dorp met antiekwinkeltjes en alternatieve hippie-tentjes. In de haven van Kalk Bay liggen zeeleeuwen!
In het uitstekende visrestaurant van het Harbour House lunchen we een op een unieke plek bijna in zee.
De tocht gaat verder naar het adembenemend mooi gelegen kloppend hart van Zuid-Afrika, Kaapstad. We passeren de Tafelberg en Lion’s Head, de havens, baaitjes en stranden. In de wat hoger gelegen wijk Oranjezicht checken we in in Floreal House, een witte villa in een rustige buurt. Aan de ene kant is Will’s café en deli; aan de andere kant is het Homestead Park, de vroegere groentetuinen van Kaapstad (en nog steeds) en de oude Oranjezicht city farm . Voor het diner dalen we te voet af naar Dunkley Street, om curries te eten bij Vandiar’s Indian Cuisine.
Nacht bij Floreal House, Kaapstad


Dag 7 za 03 03
Na het ontbijt rijden we naar Kirstenbosch Botanical Garden, aan de andere kant van de Tafelberg, waar we starten met een koffie op een rustig terras tussen de bloemen. We wandelen door de weelderige botanische tuin, verlaten deze via een achteruitgang en lopen door een schaduwrijk bos naar Silvermist.
Silvermist is een kleine ‘organic boutique winery’, waar we lunchen en wijn gaan proeven in hun tuin met waanzinnig mooi uitzicht over Longkloof Nature Reserve en de Twaalf Apostelen, helemaal tot aan False Bay. Wijnmaker Gregory Brink Louw geeft uitleg. Transfer terug.
Het slotdiner is bij La Frasca, uitstekende Italiaan op Breda Street, op loopafstand.
Nacht bij Floreal House, Kaapstad.


Dag 8 zo 04 03
Na het ontbijt is het programma afgelopen. Hierna heb je wellicht bijgeboekt.



Prijs  € 1595 bij kamer delen; € 1750 voor een single room, excl. vlucht.
Dit is voor 8 dagen inclusief bijna elke dag lunch, diner en een wijnproeverij.

INCLUSIEF
7 overnachtingen op bijzondere plekken
9 (!) lunches / diners (plus de 10% fooi)
8 x wijnproeverij bij wijnbedrijf; vele wijnproeverijen aan tafel
4 x wandeling; 1 x fietstocht
Begeleiding door vinoloog Els en Kaap-regio kenner Nicolaas Zwager
Alle transfers ter plekke
De 10% fooi op alle betalingen. In Zuid-Afrika zijn fooien niet inbegrepen. Bij andere reizen worden fooien door de deelnemers betaald. 


EXCLUSIEF
heen- en terugreis
 diner dag 3; lunch tijdens fiets tour
verzekeringen, persoonlijke uitgaven
overige fooien (10% is gebruikelijk in Zuid-Afrika)
in programma aangegeven facultatieve keuzes


Reisvoorwaarden