WIJN-SPIJS REIS SARDINIË 

Een 8-daags smaakavontuur in het verste hoekje van het eiland


IMG 4859   DSC06503   DSC08376   DSC08424

 

Data 2018                  6-13 oktober      
Standplaats   Sulcis, een regio in het zuidwesten, ruim een uur van Cagliari
Verblijf   2 dagen agriturismo nabij Tratalias
    3 dagen charme hotel aan de kust van schiereiland Sant'Antioco
    1 dag hotel op het eilandje San Pietro
    1 dag hotel in het historisch centum van Cagliari
Aanmelden   Hiernaast, bij CONTACT EN AANMELDEN

       
Houd je van authentieke streekgerechten, natuur, contact met de plaatselijke bevolking, rust en ruimte en zonsondergangen boven zee? Vind je het leuk om onbekende, maar zeer goede wijnen te leren kennen? Dan moet je mee met de wijn spijsreis Sardinië! Ook heel goed om te ontstressen, want Sardijnen kennen geen haast en leven in het hier en nu.

Deze reis laat Sardinië in al zijn authenticiteit zien. Je ervaart de schoonheid en de puurheid van het eiland met alle zintuigen! Door wandelingen, fietstochtjes en door proeverijen van inheemse druivensoorten zoals de carignano del Sulcis, de nuragus en de cagnulari. Geniet van de geheel eigen keuken met zijn Arabische invloeden tijdens een eenvoudige lunch of juist een uitstekend diner.
Het contact met de vriendelijke Sardijnse bevolking neemt steeds een speciale plek in.
Tijdens deze reis is ook tijd voor wat cultuur. Zo bezoeken we het verlaten stadje Tratalias, staat er een bezoek aan de historische steden Sant'Antioco en Cagliari op het programma en bekijken we een nuraghe. De (pré-) historie ligt op Sardinië sowieso voor het oprapen.
Zon, heuvels vol kruiden, baaitjes en zandstranden. De azuurblauwe zee. Rust, nauwelijks toeristen. Het eilandgevoel, de mediterranee. Gastvrijheid.
Maak op een niet-toeristische manierkennis met de Sardijnen en hun manier van leven. 

Naar programma en prijs

Wijn
Uitzonderlijke wijnen en eigen druivensoorten. Warme, kruidige, volle smaken…
Carignano del Sulcis, cannonau, monica, torbato, nasco, nuragus: inheemse druivenrassen die nergens anders voorkomen. En, wat uniek is: er zijn op één plek druiven die op hun eigen onderstokken staan. Laat dat nu net in de provincie Sulcis zijn. Ze staan in het zand, bijna tot op het strand. De beruchte druifluis heeft ze nooit kunnen aantasten. Piede Franco wordt dit genoemd: op vrije voet.
De witte vermentino di Gallura heeft de hoogste kwaliteitsaanduiding, DOCG, en geeft verrassende resultaten. Maar de grootste verrassing is de carignano del Sulcis met zijn topwijnen Terre Brune en Rocca Rubia (Cantina di Santadi) en de Arruga (Cantina Sardus Pater).
Op het programma staat dagelijks een wijnproeverij. Een ervan is bij de voortreffelijke Cantina di Santadi, waar de fabuleuze wijnmaker Giacomo Tachis jarenlang de wijnen maakte. Tachis stond aan de wieg van de wereldberoemde 'supertuscans': de Sassicaia en de Tignanello wijnen uit Toscane. Daarnaast bezoeken we de eveneens aan de weg timmerende cantina van Sardus Pater en ook die van Calasetta, met zijn 150 jaar oude carignano wijnstokken en zijn monumentale oude 'wijntorens'.
De andere wijnboer die we bezoeken is een kleintje. Deze niet te onderschatten Cantina U Tabarca ligt op het eilandje San Pietro waar we met de veerboot heengaan. Hier worden naast een krachtige bovale heerlijke dessertwijnen gemaakt van de druiven moscato en nasco.

Eten

DSC08446     scroll naar beneden voor meer foto's!

We eten bij een aantal goede Sardijnse restaurants van niveau, maar ook bij eenvoudige adresjes waar je zult staan te kijken van de heerlijke smaken die je er krijgt voorgeschoteld. Ook puur en goed is het eten bij kokkin Maria van de agriturismo. Op dag 2 gaan we samen met schaapsherders in de heuvels heerlijke maialetto eten: speenvarkentje van het spit met Sardijnse kruiden. We bezoeken de lokale markt van Calasetta, aan zee. Superverse vis, zoals tonijn en zwaardvis eet je op Sant’Antioco en San Pietro.
De Sardijnse keuken is oorspronkelijk een herderskeuken. De nadruk lag meer op de producten van de binnenlanden dan die van de zee. Wie de historie er op naleest, ziet dat Sardinië ontelbare malen is aangevallen door veroveraars, waardoor de Sardijnen zich terug trokken in de onherbergzame binnenlanden. Vandaar de nadruk op (geroosterd) vlees, kruiden en de overvloed aan verse groenten.
Klassiekers zijn agnello con finocchio selvatico - lam gestoofd in wilde venkel, ui en tomaat - en gallina (kippetje) al mirto. Sardinië heeft beroemde schapenkazen: de Pecorino Sardo, Pecorino Romano en de Fiore Sardo hebben de classificatie DOP. Tel daarbij op de verrukkelijke lams- en varkensschotels, verse vis (de kok laat je de vangst van de dag zien: wijs maar aan!), flinterdun knapperig brood (pan carasau) en vele soorten zoete amandelkoekjes.
De specialiteit bottarga is heel geconcentreerde viskuit, erg lekker over verse pasta.

Overnachten
We overnachten eerst op een eenvoudige agriturismo in het zuidoosten van Sulcis, bij het mini-museumstadje Tratalias, aan de voet van een rij heuvels en vlakbij het Lago di Monte Pranu. Je bent te gast op de boerderij van een boerengezin. Moeder maakt traditionele Sardijnse gerechten en werkt met de producten van eigen land: de heerlijke olijfolie, de honing, vlees van eigen beesten en fruit uit de omringende boomgaarden: sinaasappels, citroenen, appelen, peren, vijgen.
Daarna verblijven we 3 nachten in charme hotel Luci del Faro (met eco keurmerk) aan de westkust van schiereiland Sant'Antioco, vlak aan zee. Een oase van , met mediterrane kleuren. De mooie kamers zijn gegroepeerd rond een exotisch aandoend zwembad met palmbomen en bloemen. Het heeft een goed restaurant en een bar. Zonsondergangen boven zee. Wandelmogelijkheden, een zandstrand vlakbij.
Met de veerpont varen we naar San Pietro, een klein eilandje in Ligurische sfeer. In het gezellige Carloforte slapen we in een prachtig klein hotel in een van de steile straatjes. Mèt tuintje, waar het ontbijt wordt geserveerd.
De laatste middag, avond en nacht brengen we door in de bruisende en schilderachtige hoofdstad Cagliari. Het historische centrum, Castello, is tegen een heuvel aan gebouwd en biedt een prachtig uitzicht over de Golf van Cagliari. Ons hotel ligt in het oude centrum aan een pleintje.

Natuur, wandelen en fietsen
De natuur op Sardinië is mediterraan en bestaat voornamelijk uit maquis. In de lente is het een grote bloemenpracht. Het hele eiland geurt: mirto (mirte), lentisco (mastiek), jeneverbes, rozemarijn, laurier, eucalyptus . . . De dwergpalm is er inheems. 
Er leven op Sardinië meer schapen dan mensen: bijna 3 miljoen. De Sardijnse vos leeft vooral in de berggebieden. 

Er zijn 3 gemakkelijke wandelingen tussen de 2 en 3 uur. Af en toe zit er een heuveltje in, om te genieten van het mooie uitzicht. Een van de routes voert langs de rotskust en daalt hier en daar af naar baaitjes. Heel goed te doen.
Vanuit hotel Luci del Faro gaan we twee maal per fiets naar onze bestemming. Eenmaal kort en gemakkelijk, eenmaal 1.30 heen en 1.30 uur terug, met enkele pittige klimmetjes (afstappen).
Voor de vrije momenten heb ik tips voor een wandeling of fietstochtje.

De reis
Ik geef een seintje zodra het minimum aantal deelnemers is bereikt en de reis op "garant" komt te staan.
De vluchten kunnen dan geboekt worden. 


Sardinië 
'Wat was het een heerlijke week, overgoten met heel veel zon en een temperatuur van 22-28 graden!'
Van 17-23 oktober 2013 maakte ik met Els en 6 anderen een wijnreis naar Sardinië. We sliepen eerst twee nachten in een heel gezellige agriturismo in Tratalias. Goede kamers en lekker eten. Els zorgde voor de bijpassende wijnen. Ze liet ons kennis maken met alle inheemse rassen van dit mooie eiland, zoals vermentino, carinena, monica en cannonnau. Het bezoek aan de beroemde Cantina di Santadi was een geweldig begin van deze reis! Zouden we het nog beter krijgen?
We hebben er ook heerlijk gewandeld.
We gingen naar het eiland San Pietro waar we via kleine paden bij de Cantina U Tabarca belandden om wijn te proeven en te picknicken.......Een hele belevenis, want wij waren de eerste groep die hier een bezoek bracht.
Tijdens het slotdiner ontdekten we dat er weinig wijnen van Sardinië waren die we níet geproefd hadden! De teller stond op ongeveer vijftig!
Sardinië is een prachtig, ruig eiland met boeiende wijnen! Ik ga er zéker nóg eens naar toe!

Iteke van der Vlugt


Boekingsvoorwaarden