Ergens halverwege de leeftijd van 30 ligt er een grens. Onder deze grens, zo werd mij tijdens mijn wijnproefcursus duidelijk, denken mensen dat alle wijnen uit één druivenras bestaan. Ze zijn opgegroeid met merlots en chardonnays uit de Languedoc en de nieuwe wijnlanden. Daar vermeldt men, heel prettig, de druif op het etiket. Vaak is dit één enkele druif.
De wat rijpere wijnproever weet het meestal wel: veel wijnen zijn blends, assemblages. Grootgebracht met Bordeaux, Côtes du Rhône, Rioja en - hopelijk - champagne, weet hij dat deze wijnen bestaan uit verschillende druiven. Maar welke? Daar valt menigeen stil. Dat stond dus nooit op het etiket!

Cépage is Frans voor druivenras. In het Engels: grape varietal. In Nederland hebben we het over variëteit of druivenras. Een wijn gemaakt van één enkel druivenras heet een cépagewijn, of, correcter: een mono-cépagewijn.

Waarom zijn sommige wijnen mono-cépages en andere blends? Dat heeft vaak historische oorzaken. Van oudsher groeide er één druif. Of er groeiden juist verschillende druivenrassen die vaak door elkaar in de wijngaard stonden. Deze druiven werden vroeger vaak samen vergist en tot wijn verwerkt. Pas later is men de rassen apart gaan vinifiëren.
Als wijnboer ben je kwetsbaar wanneer je maar één ras verbouwt. Denk aan vorst in het voorjaar en regen tijdens de oogst. Omdat elke druif zijn eigen bloeitijd en oogsttijd heeft, spreid je het risico als je meerdere rassen hebt. Ook is het zo dat druivenrassen elkaar mooi kunnen aanvullen. Een blend van syrah en grenache noir bijvoorbeeld. De syrah geeft veel kleur, structuur en tannine, de grenache alcohol en rondheid.
Als je een wijn niet kent, is het moeilijk om tevoren te weten of een wijn je al dan niet zal smaken. Het vermelden van het druivenras op het etiket geeft al een stuk meer duidelijkheid aan de wijndrinker.

Bekende blendwijnen

Bordeaux
Gemaakt van cabernet-sauvignon en merlot. Ook toegestaan zijn cabernet franc, petit verdot, malbec en carmenère. In de Médoc gebruikt men meer cabernet-sauvignon; in St. Emilion meer merlot.

Champagne
Gemaakt van chardonnay en/of de rode pinot noir en pinot meunier. Blanc de blancs is van 100% chardonnay. Er bestaan ook champagnes die gemaakt zijn van alleen pinot noir. Dat is mogelijk omdat het rode schilletje niet mee gist. En het vruchtvlees van een druif is wit.

Wijnen uit het zuidelijke Rhônegebied
Gemaakt van veel grenache, aangevuld met een of meer van de volgende ressen: syrah, mourvèdre, carignan en cinsault. In Châteauneuf-du-Pape mogen maar liefst 13 druivenrassen zitten. Andere bekende Zuid-Rhônewijnen zijn Gigondas, Vacqueyras, Rasteau en Cairanne.

Rioja
Gemaakt van veel tempranillo (vaak 60%), wat minder garnacha (tot 20%) en een kleine hoeveelheide mazuelo en graciano.