Prijswinnende 'brûswynen' uit Friesland

Ecologisch bouwen, woorden die gaan leven als je het huis ziet waarin Jantiene en Douwe Broersma wonen. De futuristische blokkendoos met rondom glas is volledig energieneutraal.
Ook in de wijngaard van 1,5 hectare is duurzaamheid een vanzelfsprekendheid: de druiven worden biologisch verbouwd. Bij het maken van de wijnen worden de Broersma’s bijgestaan door Stan Beurskens, Nederlands bekendste wijnadviseur en wijnmaker.
Jantiene en Douwe maakten vorig jaar de beste mousserende wijn - brûswyn - van Nederland, daar in het hoge noorden. Zij verbouwen solaris, johanniter, souvignier gris, cabernet noir, cabernet cortis en pinotin, allemaal nieuwe, meeldauwresistente rassen. Tijdens de wijnkeuring Lage Landen 2018 werden zij ook nog “beste wijngaard van Nederland en België”. Daarbij wonnen zij de ereprijs “beste wijngaardeniers”, samen met Wijngaard St. Martinus. Ook werden hun brûswynen verkozen tot “Beste mousserende wijnen”. Als dat niet voldoende aanbevelingen zijn . . . 
Bekijk ook hun website www.frysling.nl 


Wijnen
De Frysling maakt twee mousserendewijnen: een witte en een rosé, een witte johanniter-souvignier gris, een witte johanniter-solaris, de "Frysante", een parelwijn van johanniter en souvignier gris, een "blanc de noir" van cabernet cortis en cabernet noir, een rosé van pinotin.

Het programma
Dat moet ik nog maken. In het voorjaar gaat dat gebeuren en daarna kan ik meer melden. Op dit moment lijkt het mij het beste om de excursie te laten beginnen in Buitenpost, rond een uur of 10.30. Vlakbij het station is een horecagelegenheid waar we dan kunnen starten met koffie. De wandeling moet ik nog voorbereiden. We eindigen op wijngaard de Frysling met een proeverij van hun wijnen. De rondleiding en de proeverij zullen door Jantiene gedaan worden. Zij zal vast en zeker vertellen over wijnboer zijn, over ondernemen, over wijnbouw en wijn. 

20190127 143230 kopie

Datum 20 juli
Tijd ca 10.30 - ca 17.30
Plaats Buitenpost, Twijzel
Prijs ca € 75