Proeverij Nederlandse wijn in het IJsselhuis in Gouda


Waarom een Nederlandse wijnproeverij?

Nederlandse wijnen, ze zitten in de lift. Er is inmiddels bijna een halve eeuw ervaring opgebouwd en er is zelfs een nieuwe generatie wijnboeren die het vak van vader op zoon geleerd heeft. Ze hebben zich bijgeschoold, gestudeerd aan wijnopleidingen in het buitenland. Men is de kinderschoenen ontgroeid. De tijd is er nu rijp voor want de wijnen zijn prima, vooral de witte en - heel verrassend - de mousserende wijnen. Nederlandse "champagnes", het klinkt grappig maar vergis je niet, daar zijn erg goede bij! En 2018 met zijn warme, lange zomer belooft een topjar te worden voor de noordelijke wijngebieden.

Nieuwe druivenrassen
Een halve eeuw geleden was het nog onmogelijk om hier goede wijn te maken. Dat kon alleen in Zuid-Limburg, in goede jaren. Daar kon men pinot blanc, riesling, müller-thurgau en auxerrois rijp krijgen, en soms ook pinot noir.
Maar vanaf de jaren '80 - '90 werden er in Duitsland, dat immers ook noordelijke wijngebieden kent - nieuwe druivenrassen ontwikkeld en uitgeprobeerd. Deze druiven hebben een aantal belangrijke voordelen. Ze zijn gemiddeld 2 weken eerder rijp dan de klassieke rassen, waardoor het gevaar van herfstregens enorm is verminderd; ze zijn meeldauwresistent - meeldauw is bij druiven een groot probleem in vochtige gebieden als ons land. Tot slot is ook de opwarming van de aarde in het voordeel van de wijnboeren.

Wat gaan we proeven?
We gaan zeven wijnen proeven. Daar is in ieder geval de "brûswyn" bij, een mousserende wijn uit . . . . Friesland! En waarschijnlijk een wijn van wijngoed Hof van Twente, een van Betuws Wijndomein en een van Hoeve Nekum of de Apostelhoeve. De wijnen moeten we nog in huis halen.
Binnenkort zal de proeflijst hier gepubliceerd worden. 

Wie verzorgt deze avond?
Dat doen we met zijn drieën. Mariëlla Beukers van Wijnkronieken is wijnhistorica en vertelt over de geschiedenis van de wijn in Nederland. Herman Winkelman zorgt voor de sfeervolle locatie, het IJsselhuis, bij de Mallegatsluis. En ikzelf, al sinds 1999 voorvechter van de Nederlandse wijnen. 

Datum 17 april
Tijd 20.00 - 22.00 uur
Plaats  IJsselhuis Gouda ofwel Museumhavencafé 
Prijs € 35