Programma Portugal Wijnreis 22-29 september 2018

20180403 191800

Dag 1 Zaterdag 22 september
13.45 uur vertrek Schiphol met TAP; 15.50 uur aankomst in Lissabon.
Transfer naar Arraiolos, hotel Casa do Plátano aan het dorpsplein onder de platanen.
Kennismaking met elkaar en de eerste Portugese wijn.
Diner bij authentiek Portugees restaurant A Moagem, bij de oude veevoerfabriek.
Overnachting in Casa do Plátano, Arraiolos

Dag 2 Zondag 23 september

Na het super goede home made ontbijt vertrekken we naar Quinta do Poço Calvo, een kwartier lopen. Ontvangst door wijnboer Bart de Vetten. Rondleiding door de wijngaard, koffie met Portugees lekkers.
Wandeling van ca 2.30 uur samen met Bart rond Arraiolos. Met lunchtijd zijn we weer terug op de quinta, waar Els voor de geïnteresseerden een inleiding geeft in de wijnen van deze streek. Dit onder het genot van een aperitiefwijn + petiscos. In de tussentijd heeft Bart de lunch voorbereid en gaan we aan tafel. Daar proeven we (na een witte vinho verde) Bart’s drie rode wijnen, waaronder de voortreffelijke Empenho.
Aan het einde van de middag lopen we weer terug naar Casa do Plátano.
20.00 Diner bij wederom een echt Portugees restaurant: o Alpendre.
Overnachting in Casa do Plátano, Arraiolos

Dag 3 Maandag 24 september Verhuisdag, bagage wordt vervoerd.

Ontbijt. Om 10.00 worden de fietsen gebracht.
Per fiets naar Evora over de ‘ecopista’, een voormalige spoorlijn. De fietstocht begint met een lange afdaling tot het oude stationnetje van Arraiolos, waarna we de spoorlijn volgen. Het traject is bijna vlak en heel gemakkelijk. Via het witte dorpje Nossa Senhora da Graça do Divor (koffie bij het Casa do Povo) naar Louredo, waar we lunchen bij Pôla, een soort wegrestaurant waar de plaatselijke arbeiders (goed) eten.
Aankomst bij de poort van het paradijselijk gelegen, biodynamische Quinta Dona Dorinda, waar we een rondleiding over het landgoed krijgen van de gepassioneerde beheerder-wijnmaker Victor Conceicão.
Hier laten we de fietsen achter; de bus staat klaar voor transfer naar adres 2.
Aankomst bij agriturismo Monte da Serralheira, ontvangst door Lucia.
’s Avonds gaan we uitstekend eten in Evora bij Restaurante Momentos (“Life is too short to eat chips every day”).
Overnachting in Monte da Serralheira

Dag 4 Dinsdag 25 september
Na het ontbijt vertrekken we naar Valverde voor een wandeling. Start bij barretje: lekkere koffie. De route volgt een beek en rondt een klein stuwmeer met veel vogels. We nemen een kijkje bij de restanten van een Romeinse villa, Nossa Senhora da Touriga. Aan het eind van de wandeling wacht ons een lekkere picknick verzorgd door Bart, uiteraard met zijn wijn.

In de namiddag is er tijd om Evora bekijken, een prachtige en gezellige stad, Unesco werelderfgoed en tevens het middelpunt van de wijnregio. Ga vooral naar het uitzichtpunt waar de kathedraal, de Romeinse tempel en de pousada staan.
’s Avonds gaan we weer naar Evora voor een fantastisch wijn - tapasdiner in vele gangen bij trendy wijnrestaurant Piparoza, op hun terras in de autovrije steeg.
Overnachting in Monte da Serralheira

Dag 5 Woensdag 26 september Verhuisdag. Na het ontbijt spullen in de bus zetten
Per auto naar Arte da Cortiça in Azaruja, een kurkfabriekje. Rondleiding door David, de even verlegen als deskundige zoon van de eigenaar. Zijn overgrootvader is begonnen met een kleine werkplaats waar hij van kurk producten maakte voor dagelijks gebruik, zoals koelers om eten en drinken mee te nemen, voor de arbeiders op het land. 

Het proces van winnen, snijden en bewerken van kurk is enorm interessant. Pas na 40 jaar kan een kurkeik voor het eerst geschild worden en vervolgens duurt het steeds weer 9 jaar voordat he hem kunt schillen. Hierna kijk je nooit meer hetzelfde naar kurk! In de winkel staan prachtige kurken producten: tassen, rugzakjes, etuis, schorten, sandalen en slippers, riemen en nog veel meer, allemaal mooi (en goedkoper dan in de winkels). Een aanrader.
We rijden verder naar Estremoz, een prachtige historische stad beheerst door het kasteel van koningin Isabel, die later heilig is verklaard, en koning D. Dinis. De indrukwekkende hoge kasteeltoren moet je zeker beklimmen voor het weidse panorama. In het kasteel is nu een pousada.
Vlakbij Estremoz ligt het gerenommeerde, grote wijngoed Portugal Ramos, waar we een professionele rondleiding krijgen en een heerlijke tapas lunch begeleid door drie van hun wijnen, in de terras-tuin, met uitzicht over de wijngaarden.
Hierna vertrekken we naar Sintra, naar het prachtig in het bos gelegen - onderaan het Castelo dos Mouros - en sympathieke hotel Sintra Jardim van Susana en haar familie. Voormalig buitenhuis van Portugese adel, parkachtige tuin en groot zwembad.
Voor het diner lopen we in 10 minuten naar São Pedro, waar het sfeervolle Praça D. Fernando is, met een bar en een restaurant: de Cantinho de São Pedro. Authentiek Portugees.
Overnachting in Sintra Jardim


Dag 6 Donderdag 27 september
We maken een prachtige, betoverende wandeling door een weelderig groen en mossig bos over oude verharde paden, naar het hoog gelegen Castelo dos Mouros, ca 300 m stijgen en 0.50 minuten lopen. Hoe vroeger je aankomt, hoe rustiger het is in het kasteel van de Moren. Hier heb je de tijd om op eigen gelegenheid het immense kasteel te bekijken, over de muren te lopen en van het uitzicht vanaf de torens te genieten. Na een koffie dalen we af naar Sintra over weer zo’n prachtig pad: de via Sasseti (je passeert de Villa Sasseti).
Lunch bij een geweldig eettentje, Bacalhau na Vila, een ode aan het nationale gerecht stokvis: een grote keuze aan gerechten van kabeljauw en stokvis. Dat klinkt misschien niet zo interessant, maar het is wel een top restaurant en het eten is echt erg goed. Verrassend wat zij allemaal kunnen maken van kabeljauw! 

7 vis eten

De rest van de middag en de avond zijn vrij te besteden. Je kunt bijvoorbeeld Sintra verder verkennen of terug naar het hotel en genieten van de weelderige tuin en het heerlijke zwembad.
NB in het hotel is een bar waar je iets te drinken en een klein hapje kunt bestellen (tosti, broodje)
Overnachting in Sintra Jardim

Dag 7 Vrijdag 28 september

Transfer naar Colares. We beginnen met koffie op een terras.
Prachtige en afwisselende wandeling via het Percurso das Vinhas de Colares (3.45 uur; 14 km), uitgezet door de Adega Velha de Colares.
We lopen door een mooi bos naar het dorp Fontanelas, koffiestop aan het pleintje. Dan bereiken we de bizarre, schilderachtige wijngaardjes in het zand, omheind met bamboe schuttingen en komen we via een schitterend pad dat loopt over de kliffen hoog boven de oceaan, in het pittoreske, witte Azenhas do Mar, dat steil tegen de rots is gebouwd. Hier gaan we cataplana de mariscos of vis eten bij het spectaculair aan zee gelegen, uitstekende restaurante Piscinas, onderaan de rots waarop Azenhas gebouwd is.
Na de lunch vervolgen we onze wandeling, die door een bos loopt en langs enkele ‘gewone’ wijngaarden. Terug in Colares bezoeken we de Adega Velha de Colares, een coöperatie net zo bijzonder als zijn wijngaarden. Rondleiding en uitleg over de unieke wijnen van Colares door wijnmaker Francisco Figueireido; proeverij tussen de imposante vaten in de immense kelder.
Transfer terug naar Sintra Jardim, tijd voor jezelf.
Slotdiner in het beste restaurant van Sintra: Taberna Criativa. Exquise kleine gerechten vergezeld van heerlijke wijnen.
Overnachting in Sintra Jardim

Dag 8 Zaterdag 29 september
Ontbijt, vrije tijd.
12.15 Transfer naar vliegveld, een half uur rijden.
14.55 uur Vertrek Lissabon
18.50 uur Aankomst Schiphol


            
De prijs is € 1395 wanneer je een kamer deelt. Opslag single room € 215

INCLUSIEF

  • 7 overnachtingen op bijzondere plekken
  • 13 (!) lunches / diners
  • 5 x wijnproeverij bij wijnbedrijf; 13 x wijnproeven aan tafel
  • 4 x wandeling; 1 x fietstocht
  • Begeleiding door vinoloog Els en deels tevens begeleiding door wijnboer Bart
  • Alle transfers ter plekke
  • Fietshuur

EXCLUSIEF
  • heen- en terugreis
  • verzekeringen, persoonlijke uitgaven