PROGRAMMA WIJN-SPIJSREIS SARDINIË


Dag 1, za. Heenreis, 1e kennismaking met wijnen en gerechten van Sardinië.

Aankomst bij Agriturismo Is Concais.

Waarschijnlijk kies je ervoor om met de KLM vlucht te komen, informatie hierover bij Els.
Het programma begint op luchthaven Cagliari International Airport Elmas (CAG), waar Els met het huurbusje staat.Door het ruige, heuvelachtige binnenland rijden we via vele haarspeldbochten naar agriturismo Is Concais in Tratalias, in de zuidwestpunt van Sardinië. Apero en verder kennismaken met elkaar en de eerste Sardijnse wijn. Diner bereid door (oma) Maria van Is Concais, met producten van de eigen boerderij. Hierbij geef ik een proeverij van vele begeleidende wijnen van het gerenommeerde wijnhuis Santadi. Overnachting in Is Concais, Tratalias.


Dag 2, zo. Is Concais. Lunchen met herders

Korte wandeling naar het meer Lago di Monte Pranu.
Met het busje naar het gehuchtje Is Cattas. We maken een wandeling met zoon Matteo naar een heel bijzonder adresje, namelijk bij schaapsherders, waar we van een zeer uitgebreide en gezellige herderslunch genieten. Maialetto (speenvarkentje van het spit) en/of wildzwijnragout en/of lamskoteletjes van de houtoven. Met groenten van het seizoen uit de omgeving, zoals in de bergen geplukte paddenstoelen. Daarna bekijken we met Matteo een bijzonder bouwwerkje uit de neolithische tijd, een iglo-vormige nuraghe. Daar vlakbij graast zijn kudde van 200 schapen. We bekijken de schapenmelkerij van Matteo; de melk is voor de pecorino Sardo.
"s Avonds is er een licht diner op de agriturismo, met producten van eigen land. Met prachtige proeverij van bijzondere wijnen van Santadi, door mij.
Overnachting in Is Concais, Tratalias.


Dag 3, ma. Naar schiereiland Sant’Antioco

Kort bezoek aan het verlaten museumstadje (vier straatjes) Tratalias Vecchia. Ooit was de prachtige Romaanse kerk een bisschopszetel, zie het artikel in je documentatiemap.
Als we naar het schiereiland Sant’Antioco rijden, moet je even letten op de flamingo’s in de lagune, vlak voor de dam die toegang geeft tot het schiereiland.
Bezoek aan Sardus Pater, een wijncoöperatie uit 1949. Rondleiding door de oude wijnmakerij en informele wijnproeverij aan de balie van de wijnwinkel. Erg goede carignano del Sulcis wijnen.
Hierna heb je tijd om te voet het interessante Sant’Antioco te bekijken, langs het water te lopen en koffie te drinken.
We lunchen bij een uitstekend visrestaurant met uitzicht over de blauwe baai met zijn bootjes. Transfer naar ons tweede overnachtingsadres, het sympathieke, romantische Hotel Luci del Faro.
Nu kun je relaxen of een duik in het zwembad nemen. Tip: wandel in noordelijke richting langs de mooie rotskust naar het stille strand Spiaggia Grande.
Het diner is vanavond in het restaurant van het hotel, weer omlijst door bijzondere lokale wijnen, zoals de nuragus en de cagnulari.
Overnachting in Hotel Luci del Faro, Calasetta.

Dag 4, di. Sant’Antioco, torens vol wijn van eeuwenoude stokken

Per fiets naar Calasetta (oude wachttoren bekijken; koffie!) en naar de Cantina di Calasetta met zijn 150 jaar oude wijnstokken, monumentale wijntorens en ongelofelijke (qua prijs-kwaliteit) carignano del Sulciswijnen. Rondleiding en wijnproeverij door de jonge wijnmaker Fabio Vitillo. Per fiets kunnen we naar een 170 jaar oude wijngaard met ongeënte carignano, 20 min..
De verdere dag is vrij te besteden. Zwemmen, fietsen, naar het strandje, boek lezen, enz. .
Voor het avondeten kunnen we eventueel iets afspreken (boodschappen doen voor picknick, restaurant in Calasetta reserveren, eten bij ons hotel). Overnachting in Hotel Luci del Faro, Calasetta.

Dag 5, woe. Sant’Antioco per fiets

Voor de geïnteresseerden is er vanochtend een geurworkshop.
Fietstocht langs de prachtige rotskunst. Zwemkleding mee, want we dalen af naar een prachtig strand aan een stille baai. Sommige stukjes van de tocht zijn pittig vanwege enkele zeer steile hellingen, maar je kunt altijd gaan lopen. Iedereen komt boven! Onze bestemming is een simpel strandtentje waar superlekker gekookt wordt. Het ligt aan het strand van een schilderachtige baai, Cala Sapone. Leuk om voor de lunch nog even een korte wandeling langs de rotsen te maken en te genieten van de fantastische uitzichten over de blauwe zee.
Lunch op het relaxte terras van Mario en Pinella. De omstandigheden zijn basic, je eet er (helaas) van plastic bordjes, maar Pinella kan heerlijk Sardijns koken. Na de koffie kun je een duik in zee nemen, daarna fietsen we terug.
De avond is vrij. Weer kunnen we voor het eten afspreken. Overnachting in Hotel Luci del Faro, Calasetta.

Dag 6, do. Naar het eilandje San Pietro

Vertrek naar Calasetta, waar de bus blijft staan en we onze koffers meenemen. Om 9.00 uur vertrekt de veerboot naar het Ligurisch aandoende Carloforte, hoofdstad van San Pietro. Koffie bij de fontein op de levendige piazza bij de haven, inchecken in een hartveroverend klein hotel, Villa Pimpina, halverwege een steil straatje.
Wandeling van anderhalf uur via paden door de maquis en onverharde landweggetjes naar Cantina U Tabarka, een klein wijnbedrijf midden op het eiland gelegen. Hier krijgen we van wijnmaker-beheerder Massimo een rondleiding door de wijngaard, waar de ongeënte druivenstokken in het zand staan. Hij zorgt voor een eenvoudige doch heerlijke “pranzo Carlofortino” (lunch) om de wijnproeverij te omlijsten. Hij maakt voortreffelijk rood van de carignano en de bovaleddu, maar blinkt ook uit met dessertwijnen op basis van de witte nasco druif. Wandeling terug naar Carloforte, slenteren door de schilderachtige smalle, steile steegjes en trappen.
Diner bij visrestaurant Da Vittorio aan de haven. Overnachting in Hotel Villa Pimpina, Carloforte.

Dag 7, vrij. Naar Cagliari via het gerenommeerde wijnhuis Santadi

Om 9.40 nemen we de boot naar Calasetta; met onze bus rijden we naar Santadi.
Indrukwekkende afsluiting van de serie wijnproeverijen: de beroemde Cantina di Santadi, waar we een rondleiding krijgen door Carlo Manconi en in de historische sala di conferenze de topwijnen Villa di Chiesa, Rocca Rubia, Terre Brune en de dessertwijn Latinia proeven, vergezeld van vleeswaren en streekkazen. Naast de Cantina is een kaaswinkel / kaasmakerij, leuk om even binnen te wippen.
Door de heuvels terug naar Cagliari.
Inchecken in hotel Flora, in een rustige straat van het historische centrum. De rest van de dag is ter eigen besteding. Neem de tijd om deze bedrijvige, echt mediterrane stad te bekijken: de oude stadsmuren met hun bastion, de kathedraal Santa Maria, het Romeinse amfitheater, de gezellige Via Roma met zijn zuilengalerijen, de botanische tuin enz.. Heerlijk shoppen in de boetiekjes en de vele gastronomische winkels.
Slotdiner in een authentieke Taverna. Overnachting in Hotel Flora in Cagliari.

       Dag 8, za. Terug (met heerlijks van de markt?)

       Na het ontbijt is het programma afgelopen. Meestal is de terugvlucht later op de dag, dus vraag mij gerust om tips.
       Ik ken het beste terras in de zon; de leukste markt (San Benedetto) enz..
       Per trein (hotel Flora is vlakbij het station) naar Cagliari International Airport Elmas (CAG)
       Vlucht terug. Aankomst in Amsterdam 21.35 uur.


Prijs 2018: € 1450, single room + € 215
Prijs 2019 volgt. Zal niet veel afwijken.

Inclusief
- 7 overnachtingen met ontbijt, op bijzondere plekken
- 9 (!) lunches / diners
- 4 x wijnproeverij bij wijnbedrijf; 9 x wijnproeven aan tafel, o.m. 2x een Santadi-proeverij.
- 4 x wandeling, 2 x fietstocht
- Workshop Geur
- Begeleiding door vinoloog Els
- Alle transfers ter plekke tot en met de veerboot toe, en ook de fietsen
- Wijn-informatie

Exclusief
- Heen- en terugreis
- Avondeten op dinsdag en woensdag; lunch op vrijdag
- Reisverzekering
- Persoonlijke uitgaven en fooien