Slovenië, EU-lid sinds 2004, winnaar van prijzen voor duurzaam toerisme, is niet erg bekend als wijnland. Onterecht: de wijnen zijn van hoog niveau, het is een heerlijk land met een rijke culinaire traditie. Het zuidwesten heeft alle ingrediënten voor een Els Groot Wijnreis: 
     -     prachtige mediterrane kust met schilderachtige stadjes en steden
     -     goede, bijzondere wijnen, zoals zelén, rebula, teran, pinella en vitovska
     -     de eeuwenoude traditie van de 'orange wines'. En: het zijn allemaal "natuurwijnen"!
     -     uitstekende en authentieke keuken met Italiaanse invloeden en Balkantrekjes. Ze hebben er truffels!
     -     weelderige en groene natuur, die soms lijkt op Friuli en op Piemonte
     -     supervriendelijke bevolking (iedereen spreekt Engels, Duits of Italiaans)
     -     heerlijk klimaat

Het is gemakkelijk te bereiken. Met Transavia van Rotterdam naar Venetië (MarcoPolo) vanaf € 100,  slechts 1.45 uur vliegen. Met de auto is het 13 uur rijden van Utrecht naar adres 1.

Inside information? Lees het reisverslag van een deelnemer: wijnhistorica Mariëlla Beukers


Scroll naar beneden voor de foto's . . 

Binnenland en kust
We bezoeken vier wijngebieden in het westen van het land. Eerst verblijven we drie dagen in de liefelijk heuvelende Brda regio, wat meer in het binnenland gelegen. Op woensdag, op weg naar adres 2, bezoeken we de groene Vipavavallei en het Kras (Karst) wijngebied, bekend van de teran wijnen. Het verrukkelijke toetje is de kust, Sloveens Istrië, met zijn sfeervolle kustplaatsen en Italiaanse sfeer.

Naar het programma

Slovenië: "Culinair paradijs dat erom smeekt ontdekt te worden". Lees dit artikel van Mac van Dinther uit de Volkskrant van 13 augustus 2018.

We hebben zulke bijzondere wijnproeverijen gehad! Onder het afdak van een oude schuur, op een chic panoramisch terras (met lokale kaas en ham en olijven), aan de keukentafel, in een trendy wine bar. . .
Hoe waren de wijnen? Meer dan uitstekend. Enorm geconcentreerd, ellenlange afdronk, echte eetwijnen, zowel de rode als de witte. Witte? Vaak waren ze goud, koper, oranje, zalmkleurig en donkergeel. Een lust voor oog, neus en tong.
Er waren er ook een paar bij met zóveel zuren, zóveel tannines, die waren 'nog niet zo toegankelijk'. Tien jaar laten liggen, eerst. Maar vreselijk interessant, natuurlijk. En bij Noma op de lijst! (Cotar winery)

Hoe ben ik nou toch op Slovenië gekomen? Dat was louter toeval. Lees "Wat vooraf ging . . . "   Over bear salami, wereldberoemde grotten, vriendelijke Slovenen en mijn verbazing bij de ontdekking van enkele prachtige kleine wijngebieden. 
Een verhaal over serendipity. Ik was niet op zoek, maar vond een prachtige bestemming voor een volgende wijnreis.


Datum   15-21 september 2019
Plaats   3 dagen Brda wijnregio en 3 dagen Piran (kust)
Prijs   € 1350, toeslag single room € 150 (nog even onder voorbehoud)
Aanmelden    Hiernaast