Programma wijnreis Mediterraan Slovenië

SAM 2273    Piran   Orange wine

Zondag 9 - Brda regio
Vlucht om 12.15 vanaf Rotterdam naar Venetië Marco Polo, aankomst 13.55.
Transfer met minibus, het laatste stuk over B-wegen door het Brda wijngebied. We maken een stop in wijnhoofdstad Dobrovo. Kort bezoek van de wijnkelder en het wijnmuseum, drankje in het kasteel.
Aankomst bij agriturismo Hisa Stekar. We komen vroeg aan en kunnen een wandeling van een uur maken over de wijnheuvels. Hier heb ik herten gezien! Maar je kunt er ook voor kiezen om iets anders te doen, zoals aan het zwembadje liggen en van het uitzicht genieten.
Aperitief en diner in agriturismo. We logeren op de wijnboerderij van Jure en Nina Stekar en daarom beginnen we meteen met een proeverij van hun goede en toegankelijke wijnen. Dat doen we in combinatie met de gerechten die zij bereiden. Alles komt uit eigen tuin of bij vrienden / buren vandaan. .
Overnachting in Hisa Stekar, Kojsko.

Maandag 10 – Brda regio 
Vanuit huis maken we een wandeling via de wijngaarden van de beide families Stekar en door een liefelijk beekdal vol wijngaarden. Via wijndorp Vipolze bereiken we Ceglo, waar het aan de weg timmerende, biologisch-dynamische wijnbedrijf Movia van Ales Kristancic is. Een excentrieke wijnmaker, beroemd om zijn orange wines en om zijn uitgesproken opvattingen over wijnmaken. Wijnproeverij op het panoramaterras. 
Na de proeverij lopen we in een kwartier naar het hoger gelegen dorp Medana, waar we heerlijk gaan lunchen in de tuin van restaurant Klinec. Klinec is tevens een zeer goed wijnbedrijf.
De wandeling daalt via een bospad naar een groene vallei en stijgt vervolgens naar het dorp Kozana. Daar is een B&B met een fijne binnenplaats en een bar. Transfer van 10 minuten naar Hisa Stekar.
Diner bij het sfeervolle Hostilna Marica in het historische stadje Smartno.
Overnachting in Hisa Stekar, Kojsko.

Dinsdag 11 – Brda regio
Rondwandeling van 11 km vanuit de agriturismo over de Karnjuka trail via de wijndorpen Hum, Podsabotin en Brestje. We nemen een picknick mee en eten onderweg op een mooi plekje.
In de namiddag is er een wijnproeverij bij Kmetija Stekar, het wijnbedrijf van Janko en Tamara Stekar, verre familie en bijna buren. Ook zij maken natuurwijnen en zijn daar op een ongelofelijk gepassioneerde manier mee bezig. (“we are not looking for perfection”). Ze kunnen er boeiend over vertellen. Het diner is een verrassing.
Overnachting in Hisa Stekar, Kojsko.

Woensdag 12 – Koper regio
Vandaag verhuizen naar het zeer schilderachtige, Italiaans aandoende Piran.
We rijden via de Vipava vallei en de Karst regio, beroemd om zijn grotten. Koffie in het mooie, maar gelukkig toch rustige Stanjel, een op een heuvel gelegen museumdorp met een kasteel en vele traditionele huisjes.
Lunchen doen we in Gorjansko bij Vanesa, de dochter van wijnboer Branko Cotar. Zij gebruikt Karst streekproducten en schenkt de (bio-) wijnen van haar vader – koppige, extreem lang houdbare, typische wijnen die zelfs bij Noma worden geschonken!
De wijnproeverij in Karstgebied is bij een andere bijzondere wijnmaker, Joshko Rencel met zijn schoonzoon Ziga in het dorp Dutovlje. Joshko spreekt Italiaans en Duits; Ziga Engels.
Naast voortreffelijke biologische witte en zoete wijnen, maakt hij op zijn eenvoudige boerderij atypische, amarone-achtige, stevige rode wijnen van de terandruif. Een belevenis!
Mooie tocht verder door de Karst en langs de kust naar het kuststadje Piran. Inchecken in hotel Tartini, op de allermooiste plek van de stad: uitzicht op het Toscaans aandoende plein aan de ene kant; aan de andere kant op het haventje met vissersbootjes.
We dineren bij Primari, een echt authentiek visrestaurantje, 10 minuten lopen, net buiten het centrum.
Overnachting in Hotel Tartini, Piran

Donderdag 13 – Koper regio
Wandeling (10 km) vanuit hotel via de Mediterrane kust. Eerst beneden, vlak langs de zee; later over een mooi groen pad hoog erboven, met verre uitzichten. Op een punt kun je de besneeuwde bijna 3000 m hoge Triglav zien liggen. Aankomst in het eveneens pittoreske vissersdorp Izola.
Wijnproeverij bij de jonge Matej Zaro. De familie Zaro bezit een wijnboerderij hoog boven Izola, maar ook een trendy wine bar in het centrum. Zij maken biodynamische wijnen van een hoog niveau van de druiven malvazija, refosk en negratenera. De proeverij combineert Matej met een lunch van streekkaas, prsjut (ham uit de Karst), olijven en olijfolie van eigen bomen en brood.
Net als de locals nemen we de bus om terug te gaan naar Piran.
Diner is een verrassing.
Overnachting in Hotel Tartini, Piran.

Vrijdag 14 – Koper regio. Fietsdag
Fietstocht van ca 25 km. Tip: neem zwemspullen mee. We lopen naar de fietsenverhuurster en krijgen ieder een passende fiets, zelfs een elektrische fiets is mogelijk. Het eerste stuk is vlak, een fietspad over de boulevard langs de zee. Via het mondaine Portoroz bereiken we de zoutpannen van Secovlje. Daarna volgt een stukje binnenland. Fruitbomen, hier en daar een wijngaardje, slingerende weggetjes. Ook een klimmetje - en een lekkere afdaling.
Lunch in de tuin van Gostilna Ribic, tussen de olijfbomen. Daarna fietsen we relaxed weer terug langs de kust. Misschien wil je een duik in zee nemen, een ijsje kopen of op een terras lijven hangen.
In de namiddag is er vrije tijd. In Piran stikt het van de leuke winkeltjes - souvenirs vinden zal niet moeilijk zijn - en de gezellige terrassen.
Slotdiner bij Casa Nostromo, gastronomisch restaurant aan zee met een uitstekende wijnkaart.
Overnachting in Hotel Tartini, Piran

Zaterdag 15
Ochtend vrij.
Om 12.00 vertrekken we met de minibus richting Venetië.
15.55 Terugvlucht vanaf Venetië Marco Polo.